O projektu

section-cover

O čemu se radi?

Izgradnja novog paviljona u zatvorsko-rehabilitacionom centru za žene u Požarevcu deo je projekta „Poboljšanje životnih uslova u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu“. Novi smeštajni objekat rešio je problem nedovoljnih kapaciteta zavoda, pružajući ženama moderniji i sigurniji zatvor.

Jedini ženski zatvor u Srbiji

Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu je jedini ženski zatvor u Srbiji, čija je glavna smeštajna zgrada izgrađena 1874. godine i od tada nije bila predmet velikih ulaganja i obnova.

Kazneno-popravni dom je projektovan za smeštaj 250 zatvorenica, ali poslednjih godina je u zatvoru vrlo čestio boravio veći broj osuđenica. Novoizgrađeni paviljon ove ustanove u Požarevcu može da primi 160 lica.

Ovo je zajednički projekat Evropske unije i Ministarstva pravde (Uprava za izvršenje krivičnih sankcija), gde se 85% vrednosti projekta finansira iz fondova EU, a 15% iz Republike Srbije.

Novi objekat površine 2.600 kvadratnih metara projektovan je i izgrađen kao atrijum sa prizemljem i spratom, a sastoji se od otvorenih, poluotvorenih i prekršajnih odeljenja. Nameštaj za novi paviljon napravili su zatvorenici iz kaznene ustanove "Zabela", a posteljinu su sašile osuđenice iz kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu u krojačkoj radionici smeštenoj u krugu zatvora.
Sektor
  • Vladavina prava
  • Civilna zaštita
EuropeAid referenca
EuropeAid/138274/ID/WKS/RS
Komponente
  • Nacionalni program za Srbiju u okviru IPA I - Tranzicija i izgradnja institucija za 2013. godinu
Grad / Region
Požarevac, Srbija
EU donacija
2.699.483 €
Pregovaračko poglavlje
  • 23 - Pravosuđe i osnovna prava
Vreme implementacije
Maj 2017. - Oktobar 2019.
Korisnik
Ministarstvo pravde Republike Srbije
Implementiran od strane
Konzorcijom na čelu sa kompanijom Modulor d.o.o.